Resa i tiden

imagesCAPI38RK

En kort påminnelse att inte gå tillbaka…

Fick för mig att ett besök till den gamla hemstaden kunde vara en bra idé. Och nu menar jag inte för att shoppa som det annars brukar vara utan för att gå ut på krogen. Planer gjordes upp med den enda vän jag har kvar där. Vi valde en helg när det skulle vara nån happening och det var i lördags. Jag bestämde mig för att ta bussen dit för att kunna ta mig hem i tid dagen efter och inte vara fast där tills körkortet återvände.

Vi skulle på en förfest med några av hennes vänner och jag var helt okej med det. Till en början var det ganska skönt att inte behöva tänka på hur jag var eller hur jag pratade. Här får jag ibland pikar över min dialekt, mest av Mafi som tycker det är extra roligt när jag blir förbannad för då kommer dialekten fram lite extra. Där kunde jag slappna av för alla pratar tio gånger värre än jag. Men ju längre kvällen led desto mer finska blandandes in. Jag förstår en hel del, men blir det för avancerat så zoomar jag ut och slutar försöka. Dessutom verkade det som att alla tjejer i sällskapet hade barn i åldern 2-4 så det dominerade samtalen. Jag är ju som förbi det där och tycker dessutom att man på fest kan lämna barnen hemma och prata om roligare saker.

Väl ute var det som att åka 15 år tillbaka i tiden. Jag såg många som jag visste till namn och utseende, men endast en person jag faktiskt pratade med och det var han som jag träffade ute på krogen här i somras som jag då inte träffat på säkert 15 år. Alla ser ut som de gjorde under skoltiden, bara lite mer slitna och oftast fetare. Klädkoden är bedrövlig i sneakers (vilket jag normalt inte har nåt emot), keps och skitig t-shirt eller hoodie. Ingen finess alltså. Alkoholnivån är betydligt högre än normalt vilket leder till skrämmande attityd både bland män och kvinnor. Och så lägger vi till finsk mentalitet på det. Slagsmålen dallrade i luften hela tiden, över de minsta grejer man kan tänka sig.

När jag efter en natt på en soffa fick komma hem kände jag mig lättad, men också  lite skamsen över att jag nog verkar ganska dryg. Sen insåg jag att jag faktiskt inte bryr mig att jag är dryg och nedlåtande. Det var en bra påminnelse om varför jag inte längre bor där, men jag tänker inte skämmas för att jag vill mer och känner att jag förtjänar bättre. Alla gör vi våra val och att lämna det där var mitt bästa någonsin. Och drygheten sträcker sig inte så långt att jag visar den, den håller jag bland folk som känner mig bättre 🙂

Annonser

4 tankar om “Resa i tiden

  1. Också uppvuxen i en liten håla, fast i södra Sverige. Brukar tänka att 99% av de som bor kvar där inte borde ha rösträtt, så inskränkta och primitiva är de…;)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s